Výborná Jenečská rybí polévka:
Ingredience:
zapomeňte na rybí hlavy a vnitřnosti, tato polévka se vaří pouze z masa (na této
polévce nelze šetřit). Také dá dost práce - minimálně dvě hodiny...ale výsledek
stojí za to.
Nejlepší je nakoupit mražené filety ( například Aljašská treska a filety z
platýza, může být i okoun, pstruh atp.), ale bez hlav, bez vnitřností. Čím méně
kostí, tím méně práce. Potřebujeme také hovězí kost s kouskem masa(na polévku).
Dále potřebujeme zeleninu do polévky (prodává se v balíčku již přichystaná-
celer, mrkev, květák, cibule, česnek, pórek atp.) v nouzi nejvyšší lze použít
dva balíčky mražené zeleniny- např. jarní směs. Trocha krupičky, různé koření,
sůl.
Jak na to: Nejprve v papiňáku (půl vody) uvaříme hovězí kost s kouskem masa. Osolíme, okořeníme. Maso s kostí (a např.kuličky nového koření) potom vyhodíme (ev.dáme psovi, kočce atp.) a ve vývaru, který takto vznikl uvaříme omytou zeleninu až bude pořádně změklá. Tu potom cedníkem vylovíme, rozemeleme jí v mlýnku na maso a vzniklou kaši znovu vložíme do vývaru a pořadně rozmícháme. To to voní....V druhém hrnci vaříme ryby(podle počtu ryb množství vody- já používám středně velký hrnec) dokud se nerozpadnou na kousky, pak je řídkým sítkem vylovíme, vybereme z nich kosti a dáme zpět do rybího vývaru. Lepší filety bývají i bez kostí...
Rybí vývar poté spojíme s hovězím vývarem(již s rozemletou, rozmíchanou zeleninou) a dále za stálého míchání vaříme cca 10minut. Přidáme koření na ryby, trochu polévkového koření klasik, ev. i lžičku Podravky.
Nakonec malinko zahustíme asi dvěma hrstmi dětské krupičky. Můžeme přidat i jedno celé vajíčko, které důkladně rozšleháme a vše povaříme. A už to voní a už to chutná...
Polévka má boží chuť, kdo nejedl - neuvěří....
takto popsaný návod stačí na 6 porcí.
Nezapomeneme před jídlem na talíř přidat
osmaženou houstičku.
Dobrou chuť Vám přeje JZ.